آشنای با قوانین و قواعد مهم برای سند زدن خانه
خرید یک خانه ایده آل و داشتن آن کار پیچیده و دشواری می باشد که به زحمت بسیار زیاد نیاز دارد. این کار همچنین نیازمند صرف وقت و پشتکار زیاد می باشد. جهت خرید خانه مناسب با سلیقه خود باید به طور پیوسته به بنگاه معامله املاک مراجعه نمایید و پس از بررسی شرایط خانه ها و هزینه های آن ها مناسب ترین گزینه را برای خود انتخاب نمایید؛ اما باید این نکته را همواره در نظر داشته باشید که این موارد بخش اولیه یافتن یک خانه ایده آل و مطلوب می باشد؛ اما از زمانی که خانه مطلوب خود را پیدا کنید تا هنگامی که مراحل سند زدن خانه به اتمام می رسد با چالش های مختلف مواجه می شوید. در ادامه قوانین مهم در این رابطه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
یکی از مهمترین مسائل خرید و فروش املاک خوردن سند به نام خریدار می باشد که در طول این فرآیند باید به تمامی جزئیات دقت نمایید. در صورتی که به مسائل حقوقی سند زدن ملک توجه نشود با عواقب سخت مواجه خواهید شد. در ادامه تمامی مراحل و قانون سند زدن خانه را به صورت کامل شرح خواهیم داد.
در سند زدن خانه به چه افرادی نیاز خواهیم داشت؟
برای خرید خانه و زدن سند به نام فروشنده به دو نفر نیاز خواهید داشت فرد اول شخصی است که قصد فروش خانه را دارد و به آن فروشنده گفته می شود و فرد دوم خریدار یا همان شخصی است که قصد خرید خانه را دارد. در صورتی که خانه ایده آل خود را یافته اید و در موارد مختلف با فروشنده به توافق رسیده اید قادر خواهید بود تا وارد معامله ملکی شده و مراحل مختلف را برای زدن سند به نام خریدار طی نمایید.
مراحل مختلف جهت سند زدن خانه
بر اساس قوانین ملکی و حقوقی و برای اینکه بتوانید خانه ای را معامله کنید باید مراحل مختلف را طی نمایید. این مراحل شامل موارد زیر می باشد در ادامه با قوانین خرید ملک و سند زدن آن به نام خریدار بیشتر آشنا خواهید شد.
- طرفین باید در زمینه های مختلف به توافق مورد نیاز برسند.
- دریافت کد رهگیری از بنگاه های مشاور املاک
- فروشنده باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند.
- مرحله پایانی زدن سند خانه به نام خریدار ملک مورد نظر می باشد.
ما در این مقاله قصد داریم تا مرحله نهایی که زدن سند خانه به نام خریدار است را به صورت کامل و جامع مورد بررسی قرار دهیم.
مدارک مورد نیاز جهت سند زدن خانه به نام خریدار
از مهمترین مدارک مورد نیاز جهت انتقال سند ملک به نام خریدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مراحل سند زدن خانه
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی بنچاق
- کپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
- اصل و کپی وکالت نامه
- اصل و کپی پایان کار و همچنین عدم خلافی شهرداری و نامه بازدید کردن شهرداری و بخشداری
- صورت جلسه به صورت تفکیکی آپارتمان
- برای سندهای ورثه ای اصل و کپی حصر وراثت مورد نیاز می باشد.
- البته برای سندهای ورثه ای اصل و کپی فرم مالیات بر ارث نیز مورد نیاز می باشد.
در ادامه هر یک از این اسناد مورد نیاز را به تفکیک توضیح خواهیم داد.
بنچاق
یکی از اسناد مورد نیاز جهت سند زدن خانه به نام خریدار بنچاق می باشد که هنگام خرید خانه به خریدار تحویل داده می شود که در آن مشخصات جغرافیایی، ثبتی و هندسی ملک نوشته شده است. بنچاق در حقیقت کاغذی به سایز A2 می باشد که مشخصات فروشنده و خریدار به صورت کامل در آن یادداشت شده است. در این سند همچنین آدرس طرفین و هزینه های پرداخت شده در آن ذکر شده است. پیش نیاز و پیوست سند بنچاق می باشد که داستان ملک در آن به صورت کامل ذکر شده است.
بنچاق یک سند درجه دوم می باشد از این رو بدون آن هم می توان معاملات ملکی را انجام داد. یک نسخه از بنچاق همیشه در دفترخانه نگاه داری می شود و در صورت عدم وجود بنچاق دفترخانه فعلی باید با دفترخانه قبلی که معاملات ملکی در آن انجام گرفته است تماس گرفته و درخواست نسخه ای از بنچاق را برای ایشان ارسال می کند. در صورت گم شدن بنچاق می توانید به دفترخانه ای که معامله در آن صورت گرفته است مراجعه نموده و نسخه دیگری از بنچاق را تهیه کنید.
سند زدن خانه و انتقال سند به نام خریدار
سند زدن خانه آخرین مرحله انجام یک معامله ملکی می باشد. جهت سند زدن خانه به نام خریدار هر دو طرف معامله باید در تاریخ ذکر شده در مبایعه نامه در دفترخانه مورد نظر حضور پیدا کنند.
در صورت عدم حضور یکی از طرفین به طور مثال فروشنده، خریدار وظیفه دارد تا با وی تماس گرفته و علت را از ایشان بپرسد. در صورت عدم موفقیت در برقراری تماس تلفنی با فروشنده موظف است تا پایان وقت اداری در دفترخانه حضور داشته باشد و در صورت عدم مراجعه فروشنده تا پایان وقت اداری، خریدار می تواند گواهی عدم حضور تهیه نماید. در صورت عدم موفقیت خریدار در برقراری رابطه با فروشنده، می تواند به دادگاه مراجعه کند و گواهی عدم حضور را ارائه دهد و از فروشنده به عنوان هزینه پشیمانی مبلغی دریافت نماید. در این شرایط فروشنده باید مدارک و مفاصا حساب شهرداری، دارایی و بیمه را همراه خود داشته باشد.
هزینه مورد نیاز جهت سند زدن خانه به نام خریدار
برای انجام امور سند زدن خانه به نام خریدار باید هزینه هایی پرداخت شود. یکی از این موارد ثبت مبایعه نامه در سیستم سراسری می باشد که بر اساس آن بنگاه معاملات املاک باید 5% از ارزش کلی ملک را از خریدار و فروشنده دریافت نماید. هزینه نوسازی، خلافی و پسماند نیز باید توسط فروشنده پرداخت شود. در صورتی که ملک استیجاری باشد علاوه بر هزینه نقل و انتقال سند دارایی مالیات بر اجاره را نیز از فروشنده دریافت خواهد کرد. یکی دیگر از هزینه های سند زدن خانه به نام خریدار هزینه دفترخانه یا همان حق التحریر می باشد که فروشنده و خریدار باید با سهم های برابر آن را پرداخت نمایند. در اغلب موارد هزینه حق التحریر حدود 200 هزار تومان تا 2 میلیون تومان می باشد.
وظایف فروشنده جهت سند زدن خانه به نام خریدار
بر اساس قانون سند زدن خانه به نام خریدار، فروشنده موظف به انجام برخی از کارها می باشد که در ادامه به بررسی وضعیت خریدار خواهیم پرداخت. پس از اینکه فروشنده از دفاتر اسناد رسمی نامه دریافت نمود باید مراحل سند زدن خانه به نام خریدار را طی کند. این مراحل شامل موارد زیر می باشند:
سند زدن خانه به نام خریدار
- در گام نخست فروشنده باید به شهرداری و یا بخشداری مراجعه کند. هنگام مراجعه به شهرداری یا بخشداری نامه دریافت شده از دفتر اسناد را باید همراه خود داشته باشد. شهرداری بررسی می کند که آیا خانه دارای پروانه ساخت می باشد یا خیر. اگر خانه دارای پروانه ساخت نباشد فروشنده باید جریمه آن را پرداخت کند.
- دیگر هزینه هایی که پرداخت آن ها در هنگام سند زدن خانه به نام خریدار به عهده فروشنده می باشد عوارض نوسازی، هزینه پسماند، جمع کردن زباله ها و هزینه کمک به آموزش و پرورش می باشد.
- فروشنده همچنین باید به دارایی مراجعه کند. در زمان سند زدن خانه به نام خریدار اداره دارایی می تواند به عنوان مالیات 4% از ارزش ملک را دریافت نماید. ممکن است با شنیدن این موضوع اندکی شوکه شوید. نحوه قیمت گذاری در اداره دارایی که بر روی ملک شما گذاشته می شود تفاوت دارد. ممکن است شما برای خانه خود به ازای هر متر مبلغ 10 میلیون را تعیین کنید اما اداره دارایی تنها ده هزار تومان به ازای هر متر برای خانه شما در نظر بگیرد.
- در صورت تجاری بودن ملک فروشی، فروشنده باید جهت سند زدن خانه به نام خریدار به اداره بیمه نیز مراجعه کند.
نکات پایانی برای سند زدن خانه به نام خریدار
- این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که سند زدن خانه به نام خریدار از اهمیت بسیار والایی برخوردار است و از این رو برای انجام این کار به زمان و دقت زیادی نیاز خواهید داشت.
- تمامی بندهای موجود در مبایعه نامه از اهمیت زیادی برخوردار هستند و برخی از آن ها ممکن است به نفع و یا ضرر شما باشند. دقت و مطالعه بند بند مبایعه نامه در هنگام تنظیم سند از وظایف فروشنده می باشند.
هزینه سند زدن خانه
- برای اینکه مبایعه نامه اعتبار کافی را داشته باشد به کد رهگیری نیاز خواهید داشت از این رو توصیه می کنیم برای دریافت کد رهگیری به یکی از بنگاه های معاملات ملکی که رسمی باشد و دارای اعتبار بالا باشد باید مراجعه کنید.
- قبل از تحویل ملک فروشنده باید تمامی بدهی های آن را پرداخت نماید و پس از اینکه مفاصا حساب را دریافت نمود جهت سند زدن خانه اقدام نماید.
- بهتر است این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که انتقال سند و فروش ملک هزینه های قابل توجه می باشد و قبل از فروش آن باید تمامی این هزینه ها توسط فروشنده تامین شود.
مطالب بیشتر: